Perlit - ekološki materijal za primenu u građevinarstvu

PERLIT – EKOLOŠKI MATERIJAL ZA PRIMENU U GRAĐEVINARSTVU

Savremeni trendovi u oblasti projektovanja i gradnje zahtevaju poštovanje principa energetske efikasnosti, ekološke etike i harmoniju sa prirodom. Međutim, veoma česta pojava je da pod uticajem lobista i politikanstva na račun zdravlja i opšteg interesa, u praksi se javljaju amaterska i voluntaristička rešenja. Mnoštvo materijala koji se mogu nabaviti na tržištu, među kojima su i materijali dobro propraćeni marketinškim aktivnostima, često sužavaju mogućnost izbora odgovarajućih materijala.

Građevinski materijali bi trebalo da budu dugovečni, da ne doprinose ugrožavanju životne sredine, da obezbeđuju efikasno i racionalno korišćenje energije i vode, da nisu toksični, radioaktivni i da ne emituju štetne hemikalije, da obezbede difuziju vodene pare, da obezbede unutrašnju temperaturu u optimalnom opsegu za zdrvlje stanara, da obezbede adekvatnu izolaciju od buke, da stvore okruženje koje ne menja prirodnu jonizaciju, magnetno polje i druge elektromagnetne pokazatelje, da su vatrootporni i da budu ekonomični. Svedoci smo da u praksi, najčešće zbog marketinških informacija, investitori posežu za materijalima koji obezbeđuju samo poslednji zahtev, da budu jeftini. Ako se usput uspe obezbediti još po neki zahtev, onda je to pravi uspeh.

Danas investitori, radi efkasne i ekonomične gradnje, zapostavlju većinu navedenih zahteva koje treba da ispunjavaju građevinski materijali. Brza gradnja koristi materijale poput stiropora, OSB ploča, gips-karton ploče, PVC foliju, mineralnu vunu... Ako znamo da je stiropor male dugovečnosti, neotporan na udare grada, neotporan na požar i UV zračenje, neotpotan na glodare, da kuće obložene stiroporom „ne dišu“, postavlja se pitanje da li postoji bolji materijal od stiropora. Ako znamo da mineralna vuna, zbog prisustva fenolnih ili formaldehidnih smola, te čestica prašine manjih od 3 mikrona, koje dokazano izazivaju kancerogene promene na plućima, postavlja se pitanje da li postoji bolji materijal od mineralne vune. Ako znamo da da sendvič zidovi koji su napravljeni od OSB ploče koja je prava ekološka bomba, izvor otrovnih isparenja u životni prostor stanara, gips-karton ploče koje imaju deset puta manju sposobnost za prirodnu regulaciju vlažnosti u prostoriji od klasičnog maltera, postavlja se pitanje da li postoji bolji materijal. Mi u „TERMICI“ iz Zrenjanina smo napravili materijal koji odgovara većini zahteva koje treba da ispunjavaju savremeni građevinski mateijali. Naši građevinski materijali su dugovečni, ne doprinose ugrožavanju životne sredine, obezbeđuju efikasno i racionalno korišćenje energije i vode, nisu toksični, nisu radioaktivni i ne emituju štetne hemikalije, obezbeđuju difuziju vodene pare, obezbeđuju unutrašnju temperaturu u optimalnom opsegu za zdrvlje stanara, obezbeđuju adekvatnu izolaciju od buke, obezbeđuju okruženje koje ne menja prirodnu jonizaciju, magnetno polje i druge elektromagnetne pokazatelje, vatrootporni su i ekonomični.

Naši građevinski materijali su proizvodi urađeni od PERLITA, prirodnog materijala koja je stena vulkanskog porekla, koja je u procesu prerade izložena mlevenju, ekspandiranju na temperaturi oko 900 stepeni. PERLIT koji koristimo u proizvodnji naših građevinskih materijala je vatrootporan i ne podržava gorenje, Ph neutralan, stabilan, nije radioaktivan, ne emituje štetne hemikalije. Naši proizvodi na bazi PERLITA su zdravstveno ispravni, jer se između ostalog koriste u prehrambenoj industriji za filtraciju vode, vina, sokova, ulja, a koriste se i u proizvodnji stočne hrane. Naši laki betoni SUPERBET 1, SUPERBET 3, kao i sve vrste maltera odlikuju se izuzetnim termoizolacionim svojstvima, visokom protivpožarnom pouzdanošću, dugotrajnošću, zdravstveno i ekološkom pouzdanošću. Oni su jednostavni za korišćenje. Zahvaljujući našoj prodajnoj mreži mogu se lako nabaviti. Bliže informacije o detaljima, tehničke karakteristike, usklađenost sa standardima i EU normama nalaze se na našem web sajtu.