Perlit - materijal budućnosti u obezbeđenju protivpožarne pouzdanosti objekata

 

PERLIT – MATERIJAL BUDUĆNOSTI U OBEZBEĐENJU PROTIVPOŽARNE POUZDANOSTI OBJEKATA
Nekoliko događaja u skoroj prošlosti (požari u diskotekama i požari na nekoliko objekata obloženih stiroporom), kada su u požaru izgubljeni ljudski životi i pretrpljena materijalna šteta, jasno ukazuju da se mora zabraniti primena lako zapaljivih ili „samogasivih“ materijala (gase se tek kada prestane direktno dejstvo plamena). Vođeni jedinim ciljem da se obezbedi jeftin kvadratni metar stana, projektanti, da li zbog nedovoljnog poznavanja materijala ili nekih drugih razloga, stambeni prostor u kojem čovek provodi 2/3 života pretvaraju u latentni izvor nesreće celokupne porodice, a i šire, u takvim objektima.
Verujemo da je u pitanju nedovoljno poznavanje osobina pojedinih vrsta materijala i da se nikako ne radi o nameri projektanata da se ugrađuju nepouzdani materijali.
Poznato je da se stiropor sam pali, dakle bez prisustva vatre na temperaturi od oko 450 stepeni Celzijusa, što nije ni trećina od požarnog opterećenja. Dalje, stručna literatura ukazuje da istopljen stiropor u betonskom panelu pada na zemlju i sam se pali već posle dvadesetak minuta dejstva vatre. Koja zgrada će se evakuisati za 20 minuta od nastanka požara? Dalje, ukoliko su međuspratne ploče protivpožarno nezaštićene, efekat požara je pogibeljan. Na visokoj temperaturi kablovi se izdužuju, gubi se uneta sila pritiska i međuspratna ploča pada, rušeći svojom težinom sve ploče ispod. Sve ono što se dešava posle požara, ispitivanje uzroka i odgovornosti ne mogu da naknade gubitak. Ali, o posledicama treba razmišljati pri projektovanju.
Ilustracije radi dajemo primer šta se dešava sa zidom od Ytonga obloženim stiroporom u slučaju požara. Fotografije ne mogu da dočaraju sve opasnosti zbog gustog dima i otrovnih materija koje se oslobađaju prilikom sagorevanja stiropora. Zbog ovih uzroka vatrogasci su mogli da pristupe gašenju tek 25 minuta po početku eksperimenta. A u praksi je to verovatno i duži period.

vartootpornost

Za razliku od napred navedenih loših iskustava, prikazujemo nekoliko fotografija načinjenih u laboratoriji „TERMIKA“ Zrenjanin, koje pokazuju vatrootprnost PERLITA ugrađenog u SUPERBET 1, SUPERBET 3, SUPERMAL i druge proizvode TERMIKE.


Očigledna je razlika u ponašanju stiropora i proizvoda na bazi PERLITA u slučaju izloženosti uticaju vatre.
Odgovorni stručni, profesionalni projektanti znaće da vrednuju ove činjenice. Nema opravdanja za neznanje. Katastrofalne posledice požara i sve neprijatnosti koje mogu da dožive zbog neprofesionalnog obavljanja poslova treba da budu uvek na umu kako projektantima tako i svima ostalim koji učestvuju u procesu od projektovanja do izdavanja upotrebne dozvole za objekte, kako za objekte kolektivnog stanovanja, tako i za objekte javne namene, ali i za objekte individualne gradnje.

Youtube link

 

Budimo u kontaktu

Stojimo vam na raspolaganju za sva detaljnija pitanja u vezi našeg prodajnog programa.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

+381(0)23 543 020

Kontakt

Podaci o firmi

 Termika d.o.o. Zrenjanin

 Požeška 4

23000 Zrenjanin

Žiro račun: 

265-2310310000524-90

PIB: 101164950

Prijatelji sajta

Više ...